Historikk

Thorbjørn var en aktiv skiløper og forsynte seg godt av premiefatet!
Thorbjørn var en aktiv skiløper og forsynte seg godt av premiefatet!

OPPVEKSTEN

Thorbjørn Hansen ble født 03.04.42 i Sandefjord. Oppveksten var på Botn, sammen med Thorstein (far), Ruth (mor) samt søsknene Marit og Anders Vidar.

Thorstein drev murerfirmaet Thorstein Hansen AS og Thorbjørn fikk tidlig stifte bekjentskap med arbeidslivet.  Allerede som ti-åring var han i gang med sin første jobb i sin fars firma. Den besto blant annet i å bøye jern sammen med firmaets jernbinder Bjarne Fokserød i forbindelse med utbyggingen av Haukerød skole (1951 til 1953). Han var samtidig elev på samme skole!

Elevene på folkeskolen gikk på skolen bare annenhver dag på denne tiden, så fridagene benyttet han til å jobbe på ulike byggeplasser som han syklet til i sommerhalvåret.

Thorbjørn sammen med sin mor Ruth.
Thorbjørn sammen med sin mor Ruth.

Etter folkeskolen fortsatte han på framhaldsskolen. I likhet med folkeskolen befant framhaldsskolen seg også på Haukerød. Etter framhaldsskolen gikk han på murerlinjen ved Larvik yrkesskole, og kjørte med sin Tempo Lett moped til skolen, også om vinteren. Det var ofte en kald fornøyelse.

Så ble det aftenskolen ved yrkesskolen i Sandefjord med blant annet norsk og bokføring på timeplanen, før den formelle utdannelsen ble avsluttet med yrkesskole for tekniske assistenter i Sandefjord. Denne undervisningen var toårig og foregikk hver lørdag og to kvelder i uken.  Blant fagene der var mekanikk, materiallære, byggeplassens organisasjon, betongteknikk, bygningsmaskiner, landmåling og geoteknikk. Lærerne var representanter for næringslivet i Sandefjord.

 

Per Martinsen, Ole Ellefsæter og Thorbjørn Hansen på banketten til Granholmsprinten
Per Martinsen, Ole Ellefsæter og Thorbjørn Hansen på banketten til Granholmsprinten

FORRETNINGSMANNEN

Thorbjørns forretningstalent viste seg allerede i ung alder og allerede som 18-19 åring ble han tildelt større oppgaver av sin far med blant annet ansvaret for alt mur-og pussarbeid på fire firemannsboliger på Frostvedt i Larvik.

24 år gammel tok han svennebrev og kunne da kalle seg murmester.

Det var tidlig opplest og vedtatt at Thorbjørn skulle overta sin fars firma.  Fra 1969 overtok han mer og mer ledelsen av virksomheten. I 1971 ble Murmester Thorstein Hansen entreprenørfirma og begynte å påta seg hovedentrepriser.  I 1974 ble Thorbjørn leder av firmaet. Kort tid etterpå gikk Thorstein bort (24.09.74). Thorsteins død ble et tidsskifte for firmaet. Nå lå alt på Thorbjørns skuldre.

Thorbjørn mottar blomster fra Runars skigruppe v/ Odd Gleditsch dy under åpningen av skitunnelen på Runar.
Thorbjørn mottar blomster fra Runars skigruppe v/ Odd Gleditsch dy under åpningen av skitunnelen på Runar.

Thorbjørn utviklet selskapet videre og på det meste hadde Thorstein Hansen AS mer enn 130 ansatte.  På slutten av 80-tallet var også selskapets blant landets 20 største entreprenørselskaper, målt i omsetning.

I 1977 stiftet Thorbjørn Hotvedtmoen Eiendomsselskap AS og på slutten av 80-tallet ble eiendom stadig større del av Thorbjørns forretninger.  01.01.90 gikk Thorbjørn helt over i eiendomsselskapet, mens tidligere ansatte fikk kjøpe 60 % av Thorstein Hansen AS.  Samtidig lot han de ansatte overta styringen av selskapet.

Thorbjørn drev Hotvedtmoen Eiendomsselskap AS frem til mai 2005, hvorpå han solgte selskapet.  Hotvedtmoen Eiendomsselskap AS er i dag kjent som Hjertnes Eiendom AS.

LEGATET

Thorbjørn ble alvorlig syk rett før nyttår 2015 og rett i ettertid av dette opprettet han Thorbjørn Hansens Stiftelse.  Opprinnelig med et gavebrev på en million i grunnkapital.  Thorbjørn gikk bort 17. juni 2016 og hoveddelen av sin formue ble testamentert til stiftelsen.